CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI DESPRE NOUL CORONAVIRUS (Covid-19)

10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

 1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
 2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
 3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
 4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
 5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
 6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
 7. Utilizați masca pentru protecția dumneavoastră;
 8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
 9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile;

Sursa: www.ms.ro

Cum va putem ajuta noi?!

Suntem autorizati DSV si DSP pentru prestarea serviciilor de Dezinfectie pentru prevenirea raspandirii bacteriilor si/sau virusilor! Pentru informatii suplimentare suna acum la 0711 01 01 03 sau trimite un e-mail la office@lucateam.ro

Ce este COVID-2019?

Noul coronavirus face parte din familia virusurilor care stau la baza sindromului respirator acut sever (SARS, agentul cauzal al epidemiei din 2003) si a anumitor tipuri de raceala, dar nu trebuie confundat cu acestea. Este vorba despre virusuri care provoaca diferite boli, de la o simpla raceala pana la afectiuni mult mai grave, precum bolile respiratorii acute. Virusurile de acest tip afecteaza in general animale, in unele cazuri fiind transmise si omului.

Aparitia acestui nou coronavirus a fost o mare provocare pentru comunitatea medicala internationala, in special pentru ca nu au existat suficient de multe date despre epidemiologia noului tip de virus. Au fost facute studii pentru a se afla date despre caracteristicile clinice complete ale bolii, despre modul cum se transmite de la animal la om, iar lucrurile au fost complicate de faptul ca nici pana astazi nu exista foarte multe date despre sursa originala a focarului, aceasta sursa putand fi inca activa. In mod cert, coronavirusurile sunt zoonotice, acest lucru inseamna ca se pot transmite intre animale si oameni. Cu toate acestea, animalele de companie nu sunt considerate surse de imbolnavire.

Cat de periculos este COVID-2019?

Singura modalitate prin care se puteau afla date despre acest nou coronavirus (perioada de incubatie, mortalitate) era cercetarea cazurilor de infecție. Conform OMS, COVID-2019 are urmatoarele caracteristici:

 • perioada de incubatie este de 5-6 zile in medie, dar variaza intre 0 si 14 zile. Unele surse mentioneaza chiar 27 de zile;
 • in cazul transmiterii de la om la om exista un interval de 4,4-7,5 zile intre debutul simptomatologiei la prima persoana si debutul la persoana infectata;
 • rata de mortalitate difera de la tara la tara, in functie de situatiile specifice, dar si de numarul de testari facute la nivel national. Trebuie tinut seama si de numarul mare de asimptomatici, dar si de numarul cazurilor usoare, care nu se prezinta la medic dar care ii pot infecta pe cei din jur.

Simptome COVID-2019

COVID-2019 pare a avea caracteristici similare cu virusul SARS din 2003. Noul coronavirus poate provoca simptome usoare, asemanatoare unei raceli sau chiar gripei, dar si boli severe precum pneumonia. Netratata la timp sau eficient, boala declansata de noul coronavirus poate fi mortala.

Conform Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, pneumonia produsa de noul coronavirus este o boala respiratorie acuta, al carei spectru clinic nu este cunoscut pe deplin. Se cunosc in schimb simptomele acestui tip de pneumonie:

 • febra (cel putin 38 grade Celsius);
 • tuse;
 • dificultati respiratorii (in cazurile mai severe).

Nu pneumonia este insa cea care pune probleme medicilor si cercetatorilor, ci modul de transmitere a virusului de la om la om. Nici acum, desi a trecut mai bine de jumatate de an de la declansarea epidemiei, nu exista suficiente informatii epidemiologice pentru a determina amploarea acestei epidemii.

Diferente dintre infectia cu noul coronavirus si gripa

Infectia cu noul coronavirus si gripa au multe simptome asemanatoare, iar acest lucru face diagnosticarea dificila, mai ales in perioada sezonului rece cand se manifesta si gripa. Principalele simptome ale infectiei cu coronavirus sunt febra si tusea. Gripa are aceleasi simptome, dar mai poate avea si dureri de gat. Infectia cu coronavirus se poate manifesta mai degraba prin dificultate in respiratie decat prin durere de gat. Ceea ce trebuie sa stii este ca raceala si gripa se trateaza diferit fara de infectia cu coronavirus.

Tratamentul COVID-2019

Nu exista un tratament pentru cazurile de infectie COVID-2019. Tratamentul medicamentos este individualizat in functie de simptomele pacientului. Bolnavul beneficiaza de ingrijire adecvata pentru ameliorarea si tratarea simptomelor. Pacientii care sufera de boli si complicatii grave (precum pneumonie, probleme respiratorii grave, diabet, cancer, afectiuni cardiovasculare) beneficiaza de ingrijire optima pentru sustinerea functiilor vitale. In toata aceasta perioada, de la inceputul pandemiei, au fost utilizate medicamente folosite deja in alte afectiuni, a caror siguranta a fost deja testata pe oameni. Exista, de exemplu, un medicament care a fost testat deja pentru tratamentul persoanelor infectate cu Ebola si MERS. Se numeste Remdesivir si pare a fi o optiune pentru un tratament care sa fie disponibil pe plan global. Alte medicamente care sunt utilizate in tratarea altor afectiuni dar care sunt, la acest moment, promitatoare sunt: clorochina (medicament folosit in tratarea malariei), lopinavir (medicament folosit pentru tratarea infectiei HIV), medicamente folosite pentru tratarea virusului sincitial respirator sau al hepatitei C (ribavirina). Sursa: www.drmax.ro